Rusia vede o „șansă reală” de a rezolva problema dosarului nuclear iranian, a apreciat luni președintele rus Vladimir Putin înainte de reluarea negocierilor, miercuri, la Geneva, relatează AFP.
„În ceea ce privește programul nuclear iranian, Vladimir Putin a subliniat că a apărut o șansă reală pentru găsirea unei soluții la această problemă veche”, a declarat Kremlinul într-un comunicat, după o discuție prin telefon a președintelui rus cu omologul său iranian Hassan Rohani.
Președintele iranian a salutat „munca depusă de Rusia în cadrul negocierilor multilaterale intermediare internaționale”, potrivit aceleiași surse.
Șeful diplomației ruse Serghei Lavrov a subliniat la rândul său că negociatorii internaționali ar trebui să facă totul pentru „a nu rata această șansă”.
„Împărtășesc opinia (secretarului de Stat american) John Kerry, care a declarat că nu trebuie să ratăm această șansă deoarece angajamentele pe care Iranul este pregătit să și le asume sunt foarte substanțiale și sunt în concordanță cu solicitările comunității internaționale”, a declarat Lavrov pentru cotidianul Rossiiskaia Gazeta.
El a subliniat că Iranul este dispus să accepte suspendarea îmbogățirii uraniului „la peste 5 la sută”.
Rusia face parte din grupul 5+1, alături de ceilalți patru membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU (China, Franța, Statele Unite, Marea Britanie) și de Germania, care negociază cu Iranul.
Iranul și marile puteri se vor întâlni din nou, miercuri, la Generva, aceasta fiind a treia reuniune în cinci săptămâni, pentru a se încerca găsirea unui acord care rareori a părut așa de aproape.
Săptămâna trecută, speranța unui acord s-a spulberat după trei zile de negocieri intense la Geneva, în special în urma obiecțiilor Franței, care consideră că progresele sunt insuficiente.
În plus, Israelul, considerat singura putere nucleară din regiune, a apreciat că un Iran care dispune de arma atomică i-ar amenința existența și se declară periodic dispus să desfășoare atacuri împotriva instalațiilor nucleare iraniene.
Duminică, Netanyahu a subliniat că „absența unui acord este preferabilă unui acord prost”.
Reacționând la această declarație, Lavrov a apreciat că nu trebuie subestimate „capacitățile intelectuale” ale negociatorilor.
„Să suspectezi Rusia, Statele Unite și ceilalți participanți la negocieri de redactarea unor documente neprofesionale și de introducerea în ele a unor puncte slabe în regimul de neproliferare este un semn de nerespectare a capacităților noastre intelectuale și a principiilor noastre politice”, a subliniat șeful diplomației ruse.
„Să sperăm într-o derulare pozitivă a negocierilor la Geneva”, a conchis el.